Kleine Arcana | Tarot

Kleine Arcana

De kleine arcana van het tarotdeck bestaat uit 56 kaarten, deze tarotkaarten lijken veel op het de normale speelkaarten waar wij allemaal bekend mee zijn. Alleen in plaats van de vier kleuren in het normale speelkaartendeck namelijk: schoppen, klavers, ruiten en harten. Bestaat de kleine arcana uit de vier symbolen of kleuren: Zwaarden, Kelken, Staven en Pentakels. Ook hebben de vier symbolen van de kleine arcana een extra kaart in het deck, namelijk de Ridder. Het normale speelkaarten deck bestaat uit 52 kaarten omdat deze geen ridderkaarten bevat.

De vier symbolen worden ook vaak vergeleken met de vier elementen. Zo zijn Staven verbonden met het element vuur, Pentakels met aarde, Zwaarden met lucht en Kelken met water. In de late middeleeuwen stonden deze vier kleuren van de kleine arcana symbool voor de maatschappelijke klassen en standen. Zo staan de Staven symbool voor de laagste klasse van toen der tijd, onder deze vallen mensen en beroepen als boer, visserman, stalknecht en dergelijke. De Kelken staan symbool voor religieuze en geestelijke beroepen zoals: Monniken, priesters en bischoppen. Pentakels of ook wel munten staan symboliek voor handelaren, kooplieden en rijke figuren. De laatste en hoogste kleur is Zwaarden, en deze wordt geassocieerd met mensen van adel en soldaten. De Kleine Arcana kan ook verdeelt worden in hofkaarten en getalkaarten. Aas tot en met tien kaarten zijn getalkaarten. De Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning kaarten vallen onder de hofkaarten.

Als er tijdens een reading of kaartlegging een kleine arcana kaart gelegen wordt, verteld deze vooral dingen uit het dagelijkse leven, momenten of gevoelens die je nog mee moet maken, of gebeurtenissen die je al hebt meegemaakt. In tegenstelling tot de grote arcana die vaak verteld over het karakter van een persoon, en grote gebeurtenissen die iemands denkwijze verandert.

Tarotkaarten die behoren tot de kleine arcana zijn onder andere: Staven vijf, Zwaarden aas, Staven Ridder en Zwaarden negen

TarotZelfontdekking
TarotHofkaarten