Geschiedenis | Tarot

Geschiedenis

De werkelijke oorsprong van de tarotkaarten is nog steeds een mysterie. Er zijn vele verschillende theorieën over de geschiedenis van de kaarten. Zo wordt er gezegd dat de tempeliers het kaartspel meegenomen hebben vanuit Jeruzalem tijdens de kruistochten in de middeleeuwen. Ook gaat het verhaal de ronde dat het ontdekt is door een spirituele waarzegger in Noord Italië, het gedeelte dat nu beter bekend staat als Settentrione. Een andere verklaring is dat zigeuners en reizigers het tarot uit het verre oosten hebben meegenomen tijdens de Middeleeuwen, toen er in het westen nog weinig bekend was over het mysterieuze Oosten. De laatste bekende vertelling is dat het tarotdeck is ontworpen door een mysterieuze Afrikaanse cultus, deze zouden het tarotdek om spirituele en religieuze redenen hebben gecreëerd. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorsprong van tarotkaarten. Wat we in ieder geval wel weten is dat de kaarten al in de 15e eeuw gebruikt werden door niet alleen waarzeggers maar ook door mensen die gewoon een kaartspel wilde spelen. Inderdaad, tarotkaarten werden eigenlijk veel vaker gebruikt in bierlokalen en herbergen, net als dat wij in een gezelschap een kaartspel spelen, met de bekende schoppen, harten, ruiten en klavers, speelde ze vroeger kaartspellen met het tarotdeck. Pas in de 18e eeuw werd door vele de spirituele en toekomst voorspellende kwaliteit van de kaarten erkend.

Toch gaan we voor het eerste gebruik van een soortgelijk kaartspel terug naar het begin van de 14e eeuw. Papier was toen vrij zeldzaam en heel prijzig. Vergelijkbare afbeeldingen van de voor ons bekende tarotkaart werd toen in houten bordjes gesneden. Met 78 kaarten zou dat een flink deck opleveren, maar toen werden er bij lange na niet zoveel kaarten gebruikt. Het meest erkende verhaal over de oorsprong van tarot is daarom als volgt: De meeste kaarten in de grote arcana werden ontworpen door een spirituele waarzegger in Italië, het spel verspreide zich door Europa tijdens de vroege middeleeuwen. Hoe verder het kaartspel verspreide, hoe meer het werd verandert of uitgebreid. In de loop van de middeleeuwen reisden handelaren en zigeuners steeds verder naar het oosten richting China, en steeds dieper in het mysterieuze continent van Afrika. Deze namen meer soorten spirituele kaarten mee, deze waren niet persé gerelateerd aan het tarotspel, maar dankzij deze ontdekkingen werd zijdelinks de oorsprong van de kleine arcana gerealiseerd. Ongeveer rond het einde van de 15e eeuw werden de eerste gecombineerde spellen gedocumenteerd, met de twee kaartspellen worden uiteraard de kleine en grote arcana bedoel, ook al werden deze nog niet zo genoemd. Hiermee is het eerste bewijs van het kaartspel van tarot genoteerd maar zoals gezegd werd deze veelal gebruikt voor amusement en gokspellen. Het spel was toen ook nog niet zo compleet zoals we het nu kennen. Er kwamen in de loop van de eeuwen meer kaarten bij.

Toen de voorspellende en spirituele kant van de kaarten werd erkend, en veel waarzeggers en mediums de tarotkaarten gingen gebruiken tijdens hun sessies, werd dit onmiddellijk verbannen door de paus en de katholieke kerk in de 17e eeuw. De paus verklaarde de kaarten duivels en onrein. Speculatie gaat rond dat na dat de kaarten duivels werden verklaard onder andere de kaarten duivel en heilige werden ontworpen. Toch werkte deze verbanning door de paus averechts omdat hij met zijn verklaring eigenlijk toegaf aan de mensen dat tarotkaarten wel degelijk een bovennatuurlijke en voorspellende kwaliteit bevat. Dit intrigeerde mensen en het tarotkaarten deck werd langzaam aan een begrip bij het grote publiek.

Omdat er zoveel verschillende bronnen zijn waar het tarotkaartendek zijn huidige dek aan te danken heeft, zijn er ook vandaag de dag verschillende tarotspellen in aanbod. De drie meest bekende en gebruikte tarotdekken zijn als volgt. De Rider Waite Tarot, door de betrouwbare voorspellingen en het makkelijk kunnen inlezen van deze kaarten zijn de Rider Waite kaarten bij verre de meest beroemde tarotkaarten. De Crowley Tarotkaarten zijn de jongste kaarten van de drie genoemde tarotkaartspellen. Het is ontworpen en ontdekt door een zeer paranormaal begaafde medium eind 19e eeuw. Het crowley deck is ook erg verschillend qua symboliek vergeleken met de Rider Waite kaarten. De Tarot van Marseille is het derde bekende tarotspel, dit spel is de oudste van de drie en werd door de eeuwen heen veel gebruikt in Frankrijk. De Rider Waite heeft zijn oorsprong te danken aan deze soorten tarotkaarten.

TarotLevensfase
TarotOverige Kaarten